Hjem » Samfunn » Nettbrett fører til dårligere karakterer
nettbrett i skolen
Foto: Morten Oddvik - Flickr.com

Nettbrett fører til dårligere karakterer

nettbrett i skolen
Foto: Morten Oddvik – Flickr.com

Som kanskje noen har fått med seg har resultatene fra den internasjonale 3-årlige PISA-undersøkelsen over 15-åringers nivå i naturfag, matematikk, og lesing nylig blitt offentliggjort, og flere norske medier har slått stort opp hvor midt på treet norske barn er. I dag melder Digi.no at undersøkelsen også viser at nettbrett fører til dårligere karakterer. Barn som bruker nettbrett i skolesammenheng presterer jevnt over dårligere enn andre barn. Hvilke slutninger kan vi trekke av det?

Les hele saken hos digi.no

Dette er forsåvidt en interessant og litt uventet konklusjon, men som digi.no antyder er det ikke gitt at det er selve nettbrettene som har skyld i forskjellene, og her er det nok på sin plass å bruke litt sunn fornuft. Hva bruker egentlig elevene nettbrett til i den norske skolen? Den norske undervisningen er lagt opp til at barna skal benytte datamaskin, og i en slik sammenheng vil ikke et nettbrett strekke til. Barnet har trolig også med seg datamaskin, og hva brukes nettbrettet til da? Trolig spilling og utenomfaglig underholdning. Nettbrettet blir rett og slett en distraksjon i skolehverdagen. Om derimot undervisningen hadde vært lagt opp til at barna skulle benytte nettbrett tror jeg resultatet kunne vært annerledes.

Et annet element å ta i betraktning er at undersøkelsen dekker 15-åringer. Vil et nettbrett kunne tilby læringsapper passende for nivået til en 15-åring? Jeg vil tro at i mange sammenhenger bør barnet benytte en datamaskin for å få et fullverdig verktøy å jobbe med. 15-åringer driver ikke med læring gjennom lek i skolen, og har dermed trolig mest behov for solide kontorapplikasjoner.  Om undersøkelsen hadde inkludert barn i barneskolen, og da kanskje første halvdel av klassetrinnene, hadde vi kanskje sett et annet resultat? På det nivået består læringen mer av læring gjennom lek, og utvalget apper på nettbrett vil trolig være bedre.

Hva er dine tanker? Helt feil med nettbrett i skolen, er det skolen som ikke har tilpasset undervisningen, eller er rett og slett nettbrett ikke kraftig nok til å dekke undervisningsbehovene til en tenåring?

Om Per Johnsen

Se også

skyer

1 av 10 vurderer å leie ut i ferien

Det blir norgesferie for mange i år også, og ni prosent vurderer å leie ut …

Strengere straff for å dele krenkende bilder, film og lydopptak av andre

Personer som deler krenkende eller åpenbart private bilder, filmer og lydopptak av andre, kan nå …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.