Hjem » Samfunn » Nettbrett fører til dårligere karakterer
nettbrett i skolen
Foto: Morten Oddvik - Flickr.com

Nettbrett fører til dårligere karakterer

nettbrett i skolen
Foto: Morten Oddvik – Flickr.com

Som kanskje noen har fått med seg har resultatene fra den internasjonale 3-årlige PISA-undersøkelsen over 15-åringers nivå i naturfag, matematikk, og lesing nylig blitt offentliggjort, og flere norske medier har slått stort opp hvor midt på treet norske barn er. I dag melder Digi.no at undersøkelsen også viser at nettbrett fører til dårligere karakterer. Barn som bruker nettbrett i skolesammenheng presterer jevnt over dårligere enn andre barn. Hvilke slutninger kan vi trekke av det?

Les hele saken hos digi.no

Dette er forsåvidt en interessant og litt uventet konklusjon, men som digi.no antyder er det ikke gitt at det er selve nettbrettene som har skyld i forskjellene, og her er det nok på sin plass å bruke litt sunn fornuft. Hva bruker egentlig elevene nettbrett til i den norske skolen? Den norske undervisningen er lagt opp til at barna skal benytte datamaskin, og i en slik sammenheng vil ikke et nettbrett strekke til. Barnet har trolig også med seg datamaskin, og hva brukes nettbrettet til da? Trolig spilling og utenomfaglig underholdning. Nettbrettet blir rett og slett en distraksjon i skolehverdagen. Om derimot undervisningen hadde vært lagt opp til at barna skulle benytte nettbrett tror jeg resultatet kunne vært annerledes.

Et annet element å ta i betraktning er at undersøkelsen dekker 15-åringer. Vil et nettbrett kunne tilby læringsapper passende for nivået til en 15-åring? Jeg vil tro at i mange sammenhenger bør barnet benytte en datamaskin for å få et fullverdig verktøy å jobbe med. 15-åringer driver ikke med læring gjennom lek i skolen, og har dermed trolig mest behov for solide kontorapplikasjoner.  Om undersøkelsen hadde inkludert barn i barneskolen, og da kanskje første halvdel av klassetrinnene, hadde vi kanskje sett et annet resultat? På det nivået består læringen mer av læring gjennom lek, og utvalget apper på nettbrett vil trolig være bedre.

Hva er dine tanker? Helt feil med nettbrett i skolen, er det skolen som ikke har tilpasset undervisningen, eller er rett og slett nettbrett ikke kraftig nok til å dekke undervisningsbehovene til en tenåring?

Om Per Johnsen

Se også

Se opp for Bitcoin-svindel på aksjebloggen.com, i eposten og på sosiale medier (Bitcoin Code)

Den siste tiden så har det florert med forskjellige svindler og de begynner å bli …

Vi ringer mindre, men kommuniserer mer?

«Vi snakker mindre i telefon, men vi kommuniserer mer» – forteller Hans-Petter Nygård-Hansen i en …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Plagsomme sprettoppvinduer...

.. er det ingen som liker, men heldigvis er de lett å bli kvitt! Vi i ITFamilien jobber hardt med denne bloggen, og blir kjempeglad om du viser din støtte ved å like/dele oss på Facebook, Google+, eller Twitter. Som takk lover vi at du ikke får se flere sprettoppvinduer!

Ikke lik ITFamilien, jeg foreretrekker sprettoppvinduer

Liker du ITFamilien?

Vis oss din støtte - lik eller del oss, og ta farvel med plagsomme sprettoppvinduer!