Hjem » Teknologi » Møt Viva – Det smarte hjemmet
Viva termostat screenshot
© Viva

Møt Viva – Det smarte hjemmet

Smarte hjem har noen av oss kanskje hørt noen luftige visjoner om før, men hvor langt er vi kommet i realiteten? Jeg har prøvd å undersøke temaet, men finner få genuint gjennomførte løsninger som er oppnåelige for oss vanlige folk, men så kom jeg over en løsning under utvikling, som i tillegg faktisk er norsk! Møt norske Viva, et firma i Oslo med store visjoner om fremtidens norske hjem!

Norske Viva ser for seg en løsning som hjelper huset å ta vare på seg selv. De mener at de løsningene som allerede er på markedet er kompliserte og ikke spesielt smarte, og de ønsker å skape noe motsatt av det; enkelt, nyttig, og veldig smart.

Viva bryter
© Viva

Løsningen Viva lager er basert på en sensor som du selv setter opp hjemme. Sensoren måler temperatur, lys, og aktivitet. I små boliger vil det kunne holde med en sensor, mens i større hus kan det være nødvendig med flere. Viva har også en app for Iphone og Android, som lar huset følge med på hvor du er, og dine vaner. Hjemmet kan altså lære seg når du reiser på jobb, og når du pleier å komme hjem igjen, og kanskje til og med at du sjeldent er hjemme på fredag kveld, og andre mønstre. Viva kan reagere automatisk på riktig måte og si ifra om noe skjer, for eksempel at noen er i hjemmet ditt når du ikke er der. Hvis man i tillegg kobler til smartkontakter, kan Viva styre panelovner og lys, og til og med slå av kaffetrakteren om du selv skulle glemme det når du reiser på jobb.

Viva skjermbilder
© Viva

Dette er bare begynnelsen. Viva jobber med en rekke nye sensorer og moduler, uten å fortelle spesifikt hva. Selv kan jeg tenke meg at løsningen kan bli svært spennende om vi feks får kamera (babycall og overvåkning), utendørs bevegelsessensor (skru på utelys), fuktighetssensorer (styre ventilasjonsanlegg), røykvarslere, integrering mot værvarsling (forutsi behovet for oppvarming), integrering med elektroniske dørlåser (varsle om når barn kommer hjem fra skolen) osv. Så lenge systemet bygges opp rundt en sentral «hjerne», er det bare fantasien som setter grensene.

Viva er ikke kommet i salg enda, men om du vil vite mer, eller holde deg oppdatert finner du nettsidene til Viva HER.

https://vimeo.com/67669285

Hva ser du for deg at et slikt system kan brukes til? Kommenter gjerne i kommentarfeltet under artikkelen!

Om Per Johnsen

Se også

De beste datamaskinene å vurdere i 2023

Datamaskiner er en essensiell del av dagens samfunn, og i takt med den raske teknologiske …

Å finne en PC som passer for hele familien

Det kan være vanskelig å finne teknologi, utstyr og en PC som passer like godt …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.