Hjem » Teknologi » Nesten ingen sikkerhetskopierer godt nok
© Friedberg - Fotolia.com

Nesten ingen sikkerhetskopierer godt nok

Folk flest har opplevd en digital revolusjon de siste 10 årene. Den teknologiske fremgangen løper nesten løpsk, men er det så at vi kaster oss på en bølge, uten å tenke helt gjennom konsekvensene? Vi reiser som aldri før, opplever som aldri før, og dokumenterer alt flittig med kamera som aldri før. De fleste familier har tusenvis av bilder og minner lagret på harddisker og minnepinner rundt om i norske hjem, men hvordan står det egentlig til med sikkehetskopieringen? Hva skjer om pc’en går i stykker eller får virus? Noen tar kanskje sikkerhetskopi til en ekstern harddisk, hva skjer om du blir utsatt for innbrudd, brann, lynnedslag, og lignende?

Jeg har hentet litt statistikk fra Consumerstatistics, og lesingen er ikke særlig oppløftende:

our-disaster-recovery-plan
© Dilbert.com
 • 89,1% tar ikke regelmessige sikkerhetskopier av sine data
 • 45% tar ikke sikkerhetskopier overhodet
 • 67,1% har opplevd å miste bilder og filer fra sin hjemmepc
 • 39% tror at datatap ikke vil skje dem
 • 33% har ikke orket å finne ut hvordan ta sikkerhetskopier
 • 2% sikkerhetskopierer ukentlig eller oftere

Bare 2% av de som svarte på undersøkelser har altså gode rutiner på sikkerhetskopiering familien. Det er skremmende dårlig!

Hvorfor er det egentlig slik? Jeg tror at årsakene blant annet er:

 • Tidsklemma eller latskap – «har en plan, men får aldri tid»
 • Teknologifrykt – Vet ikke hvordan, og forstår ikke teknologien og er redd for å gjøre feil
 • Uvitenhet – Kjenner ikke risikoen eller har ikke tenkt over hvor verdifulle data man har

Skal vi tro statistikken er det nå mange som føler seg truffet av dette, og kanskje lurer på hvordan sikkerhetskopiering bør gjøres. Jeg har mine tanker om saken, det er sikkert andre måter å gjøre det på, men dette er det vi har gjort hjemme hos oss for å sikre oss mot datatap:

homebackup
© itfamilien
 1. Fast kopiering av bilder og film fra mobiltelefoner til hjemmepc via Dropbox
 2. Ukentlig backup av pc’er hjemme til en nettverksdisk
 3. Månedlig backup av bilder og film fra nettverksdisk til konto hos kwn.no

Dette sikrer alle data mot virus og pc-problemer, og sikrer de aller viktigste minnene mot det aller meste som kan skje, og det er heller ikke så forferdelig vanskelig å sette opp! Kopiering av bilder og film fra mobiltelefon gjøres automatisk av dropbox-appen. Hjemmepc er også koblet til dropbox, så bildene fra mobil kommer automatisk på pc. Backup til nettverksdisk gjøres automatisk enten med windows backup, Cobian backup (gratis), eller programvare som følger med nettverksdisken når man kjøper den. Og de aller fleste nettverksdisker har også støtte for backup videre til en server på internett.

Så om du ikke er en av de 2% som sikkerhetskopierer godt nok, hva nøler du med? Kjøp et nettverksdisk (feks her) og lag en plan for å sikre dine data i hjemmet, når det er gjort kan du vurdere å kjøpe plass til dine aller viktigste data på nettet.

Om Per Johnsen

Se også

De beste datamaskinene å vurdere i 2023

Datamaskiner er en essensiell del av dagens samfunn, og i takt med den raske teknologiske …

Å finne en PC som passer for hele familien

Det kan være vanskelig å finne teknologi, utstyr og en PC som passer like godt …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.