Hjem » Familie » Søvn, barn og skjermtid

Søvn, barn og skjermtid

Skjermtid kan påvirke søvnkvaliteten og -mønstrene hos barn. Bruk av elektroniske enheter som smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner før sengetid kan forstyrre innsovning og barns sovekvalitet av flere grunner:

  1. Blått lys: Elektroniske skjermer avgir blått lys, som kan undertrykke produksjonen av melatonin, kroppens søvnregulerende hormon. Dette kan forstyrre barnets døgnrytme og gjøre det vanskeligere å falle i søvn.
  2. Hjerneaktivitet: Interaktive aktiviteter som å spille videospill, se på videoer eller chatte med venner kan stimulere hjernen og gjøre det vanskeligere for barnet å roe seg ned og slappe av før sengetid.
  3. Forstyrrende innhold: Noen typer innhold, som voldelige scener, skremmende bilder eller intense emosjonelle opplevelser, kan påvirke barnets følelser og tanker og gjøre det vanskeligere for dem å sovne.

For å minimere innvirkningen av skjermtid på barnets søvn, kan foreldre følge disse anbefalingene:

  1. Begrens skjermtid før sengetid: Innfør en regel om at elektroniske enheter skal slås av minst en time før sengetid for å gi barnet tid til å roe seg ned og forberede seg på søvn.
  2. Skap en avslappende leggerutine: Erstatt skjermtid med avslappende aktiviteter før sengetid, som lesing, lytting til rolig musikk, eller en kort massasje.
  3. Fjern enheter fra soverommet: Sørg for at barnets soverom er et rolig og avslappende miljø ved å fjerne elektroniske enheter, inkludert TV, datamaskiner og smarttelefoner.
  4. Oppmuntre til sunn skjermtidsbruk: Snakk med barnet om å bruke skjermer på en ansvarlig måte, og oppfordre dem til å ta pauser og balansere skjermtid med andre aktiviteter.

Ved å være oppmerksom på barnets skjermtidsbruk og innføre sunne grenser, kan foreldre bidra til å beskytte søvnkvaliteten og -mønstrene hos barn.

Om Per Johnsen

Se også

Ny kampanje skal få familien til å kose seg med dataspill

Pressemelding, 1/12 2021 Gode rammer for spill i familienDataspill er en stor del av hverdagen …

Burde man bruke filter på nettverket hjemme?

Internett har åpnet opp veldig mange muligheter for både store og små. Samtidig så har …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.