Hjem » Samfunn » Rosabloggere – et velfortjent skjellsord?
Teen blogger
© olly - Fotolia.com

Rosabloggere – et velfortjent skjellsord?

Forskningsjournalist Ida Irene Bergstrøm har nylig publisert en interessant artikkel på forskning.no om hvordan jenter som skriver blogg føler seg stemplet som rosabloggere. Artikkelen tar for seg doktorgradsarbeidet til forsker Karolina Dmitrow-Devold som har analysert medieomtale av jenter som blogger i Aftenposten, VG, og Dagbladet i utvalgte artikler fra 2009 til 2011.

Hele artikkelen finner du her: Forskning.no : Bloggende jenter stigmatiseres av ordet rosablogg

Artikkelen er interessant fordi den stiller spørsmål med om bloggende jenter nødvendigvis er så naive og trivielle som media skal ha det til. Hvis man ser på en del av de litt større bloggene fra et voksent perspektiv kan man jo ane at jentene ofte har klart å skape noe som er kommersielt bærekraftig. Navnene deres er merkevarer, bloggene tjener penger som populære annonseringskanaler for kommersielle aktører som henvender seg til unge jenter, og mange av bloggene ser også ut til å være påkostet når det kommer til design og arbeidsinnsats. Mange av jentene har investert både penger og ekstreme mengder av sin tid i bloggene, og kan i slik forstand ofte ses på som vellykkede entrepenører.

Sant skal sies, jeg tviler ikke på at mange unge jenter som starter blogg drives av ungdommelig naivitet i begynnelsen, men hvilken tenåring gjør ikke det? Etterhvert som de får erfaring med bloggingens verden lærer de å kjenne markedskreftene og de ser hva som trekker lesere. Selvfølgelig prøver de å kopiere suksessen til de store! Man kan jo undre seg over, når Ida Wulf blogger om sine nye forstørrede lepper, om hun kanskje håper at reaksjonene fra media kommer til å trekke en skare av nye unge lesere midt i hennes annonsørers målgruppe? Men nå sier hun adjø til store lepper… Det er klart at for hver vellykket blogger finnes en hærskare av bloggere som ser opp til denne, men er det verdiene som beundres, eller bloggens vellykkethet?

Ikke alle jenter som blogger er rosa, men enkelte har funnet en nisje hvor annonsørene er villige til å betale godt. Det gjør dem til det vi kaller rosabloggere, men gjør det dem dumme?

Oppdatert 9- 2019
En annen ting som har vist seg er at rosabloggere som tidligere har hatt en god inntekt, og så mistet den, har opparbeidet seg gjeld og har havnet i gjeldsproblemer pga av for høyt forbruk. Det betyr ikke at de er dumme, men det er slik med oss mennesker at når pengene uteblir så fortsetter man gjerne i samme tralten en stund før man bremser forbruket. Det gjelder også bloggere. og med betalingsanmerkninger så følger dårlig kreditt alle steder man kjøper noe på kreditt. Mange bloggere har tatt opp smålån, og vil prøve å refinansiere disse ved å ta opp et enkelt større lån. Det kan være for sent hvis man allerede har dårlig kreditt og mange betalingsanmerkninger.

Hva mener du? Er rosabloggere dumme? Bruk kommentarfeltet lenger nede!

Likte du denne saken? Hvorfor ikke abonnere på saker fra ITFamilien?

Om Per Johnsen

Se også

skyer

1 av 10 vurderer å leie ut i ferien

Det blir norgesferie for mange i år også, og ni prosent vurderer å leie ut …

Strengere straff for å dele krenkende bilder, film og lydopptak av andre

Personer som deler krenkende eller åpenbart private bilder, filmer og lydopptak av andre, kan nå …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.