Hjem » Samfunn » Generasjon uthengt
© BlueOrange Studio - Fotolia.com

Generasjon uthengt

En hel generasjon blir uthengt på nett av ukritiske foreldre. Er alt håp for privatlivet ute? Dette skriver IT-blogger Martin Bekkelund i et nylig innlegg som jeg gjerne vil dele med dere. Martin kommer med kloke ord til ettertanke for mang en forelder engasjert på sosiale medier, ønsker egentlig barnet å bli profilert på Facebook / nett? Hva kan være konsekvensene av dette?

Martin Bekkelund sitt blogginlegg finner du her: http://www.bekkelund.net/2013/10/09/generasjon-uthengt/

Jeg er selv delt på dette temaet, men å sette det på dagsordenen er positivt! Noen foreldre er veldig påpasselige med bilder som tas av barna, noen er også beviste nok til å opplyse andre (familiemedlemmer/venner?) om at det er ok å ta bilder, men at man ikke ønsker bildene lagt ut på internett. Er slike foreldre urimelige? Jeg ser jo mange foreldre på Facebook som legger ut bilder av barna sine uten å ha noen problemer med det, men hva ville de sagt om jeg for eksempel delte videre bildet på Facebook, og hva vil barnet si når det blir eldre? Noen legger også bare ut bilder av barnet hvor ansiktet ikke vises. Det er kanskje litt snodig at barna står med ryggen til på hvert eneste bilde, men samtidig er det kanskje litt stilig? Det tas ihvertfall et tydelig standpunkt.

Selv har jeg lagt ut bilder av barna på Facebook, men det er veldig sjeldent, bildet er bare synlig for venner, og det er bare «glansbilder» som barnet forhåpentligvis ikke vil gremmes over i fremtiden.

Jeg anbefaler alle som legger ut bilder av barna på Internett å tenke gjennom følgende:

  • Ønsker barnet at bildet deles med andre, også i fremtiden?
  • Vil barnet i fremtiden kunne oppleve bildet som flaut?
  • Kan bildet legges i et album med begrenset publikum (feks bare nære venner)?
  • Har du formidlet tydelig til venner og bekjente om det er ok å dele bilder videre eller ikke?

Har du andre tanker om deling av barnebilder på Internett må du gjerne bruke kommentarfeltet under!

Om Per Johnsen

Se også

skyer

1 av 10 vurderer å leie ut i ferien

Det blir norgesferie for mange i år også, og ni prosent vurderer å leie ut …

Strengere straff for å dele krenkende bilder, film og lydopptak av andre

Personer som deler krenkende eller åpenbart private bilder, filmer og lydopptak av andre, kan nå …

2 kommentarer

  1. En god regel bør være at skal en skrive om eller legge ut bilde av andre, bør en ha deres godkjenning først. Når jeg skriver om barna mine (tre og et halvt og to år) må jeg være kritisk for dem. Det betyr ryggbilder, ikke navn eller støtende historier. Men jeg viser dem bloggen, leser høyt og ser på bildene sammen med dem. Om ikke annet er det en fin måte å gjenoppleve eventyrene våre på, og å dele tanker om det vi har gjort. Etter hvert som de blir større kan de få ta en mer aktiv del av utformingen før blogginnleggene publiseres.

    • Hei, at en bør ha godkjenning før en legger ut bilde av andre barn er ikke bare en god regel, det er et krav i mine øyne. Veldig bra forslag å inkludere barna i bloggen ved å lese den sammen og gjenoppleve eventyrene. Da får barna bidra med innspill etterhvert som de blir modne nok til det, og får et naturlig forhold til hva som er ok og ikke når man legger ut bilder på nett. Takk for et godt tips vi vil ta med oss videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.