Hjem » Teknologi » Trådløs musikk i hele hjemmet
Sonos Play 1 home
© SONOS

Trådløs musikk i hele hjemmet

Tradisjonelle hifi-anlegg er ut for lengst, selv surround-anlegg er ikke kult lenger, og pompøse Ipod-høytalere er «soo last year», så hva er det kuleste innen lyd i hjemmet nå? Jo det er trådløse systemer som kan spille trådløs musikk i alle rom, til og med forskjellig musikk i forskjellige rom! Musikken kan hentes fra mp3-arkiv, spotify og andre streamingtjenester, internett-radio, med mer. Minstemann kan få musikk å våkne til på sitt rom, eldstemann kan danse til Gangnam Style eller Justin Bieber, mor kan høre på morgenradioen på badet, og pappa kan høre på favorittspillelisten sin på kjøkkenet. Alt samtidig, og alt styrt fra samme system. Jeg har gjort litt research for å se på hva som er mulig og hva som er best…

Denne artikkelen er ikke sponset i sin helhet, men inneholder sponsede lenker til MPX som er tydelig merket. Vi har ikke prøvd SONOS i vårt hjem, men kommer til å vurdere det sterkt når vi en gang flytter til et større sted å bo.

Det finnes en del alternative løsninger som gir lyd i mange rom, for eksempel Apple Airplay / Airport Express, Logitech Squeecebox (ikke produsert lenger), og Bose Soundtouch, men mine undersøkelser har vist at det er bare ett system som er kongen på haugen: Sonos, derfor fokuserer jeg på det i denne artikkelen.

sonos logo
© SONOS

Sonos ser ut til å være det desidert mest gjennomførte, solide, og stilige trådløse anlegget som er å få tak i for dem som ønsker trådløs lyd i ett eller flere rom. Sonos er et system bestående av et utvalg høytalere og komponenter, som kombinert med program for pc eller app for smartmobil eller nettbrett, lar deg styre lyd fra en rekke kilder til valgfrie høytalere i hjemmet. SONOS fungerer separat uten noen sentral styringsenhet, det vil si at du trenger bare høytalere. Den eneste forutsetningen er at en av enhetene i SONOS-nettverket kobles til din internettruter med kabel. Det kan kanskje virke unødvendig fancy med trådløst anlegg for en del av dere? Men tenk over følgende; mange familier har allerede i dag samlet alle filene sine på en sentral lagringsenhet (NAS / nettverksdisk) i nettverket, og om man tenker på det vil det bare være en naturlig utvidelse at man også benytter denne sentrale lagringen til å tilby all verdens musikk til alle rom og familiemedlemmer. En enkel SONOS-høytaler er jo også mye mer elegant og mindre plasskrevende enn å ha et stereoanlegg på hvert barnerom, pluss radio på bad og kjøkken, og surround-anlegg i stuen. Passer for alle som liker alt fra hardrock til banjomusikk.

Lydkilder

Dine egne musikk-filer (MP3, WMA,AAC+, iTunes, Ogg Vorbis, Audible, Apple Lossless, Flac, WAV, AIFF), Spotify, Tunein, napster, Qobuz, Simfy, Deezer, 8tracks, Wolfgang’s Vault, Aupeo!, Stitcher, rdio, Juke, DAR.fm, og Hearts of Space.

Sonos Play 1
© SONOS

PLAY:1

Dette er den minste av SONOS-høytalerne, men skal likevel gi god og fyldig lyd. Lekker design i en liten innpakning passende som enkeltstående høytaler i mindre rom, to satt sammen til stereoanlegg, eller to som bakhøytalere i et surroundsystem. Høytaleren har innebygget forsterker, diskant, og 3.5″ mellomtone

Sonos PLAY:3
© SONOS

PLAY:3

Dette er den mellomste av SONOS-høytalerne, og består av en diskant og to mellomtone-elementer, hver drevet av separat forsterker.Kan kobles til SONOS bridge for å gi internetttilgang over SONOS-nettverket til PC via nettverksplugg på baksiden av høytaleren. Kan spille enkeltvis,eller settes sammen i par for fyldig stereo-lyd.

Sonos PLAY:5
© SONOS

PLAY:5

Den største høytaleren i SONOS-familien. Består av 5 høytalere drevet av 5 separate forsterkere; to diskanter, to mellomtoner, og en sub. Denne er laget for å gi førsteklasses fyldig lyd i de største rommene. Høytaleren kommer med to nettverksporter på baksiden for internetttilgang til PC eller annet utstyr over det trådløse SONOS-nettverket.

Sonos SUB
© SONOS

SUB

SONOS sin sub-høytaler for bruk i surroundoppsett. Et fantastisk lekker design som kan stå fremme til pynt, eller gjemmes liggende under sofaen. Selv ville jeg valgt å ha den stående fremme!

 

Sonos Playbar
© SONOS

PLAYBAR

Dette er SONOS sin lydplanke, laget for å gi perfekt lyd til tv-bildet. Lydplanken består av 9 høyalere, 3 diskanter og 6 mellomtoner, som gir fyldig stereolyd til hva du enn måtte ønske å se på tv. Kan settes sammen med SONOS SUB for et 3.1 surroundsystem, eller legg til ytterligere to PLAY:1 og få et fullstendig 5.1 surroundsystem.

Andre enheter

SONOS leverer også følgende komponenter:

  • BRIDGE: Kobles til din eksisterende internettruter, istedenfor at du må ha en av høytalerne koblet til.
  • CONNECT: Kobler eksisterende forsterker / anlegg til SONOS-nettverket
  • CONNECT:AMP: Gjør det mulig å koble andre høytalere til SONOS-nettverket
Sonos apper
© SONOS

Programvare / apper

SONOS kan styres fra både pc, mac, nettbrett (iPad + Android), og smartelefon (iPod, iPhone, Android), og programvaren er gratis. Musikk kan hentes fra eksisterende datamaskiner i nettverket, eller en rekke strømmetjenester (feks Spotify).

 

 

Se for øvrig SONOS sin presentasjonsvideo:

http://www.youtube.com/watch?v=h4T9H_BMkMM

Hva synes du? Har du erfaringer med SONOS, eller andre trådløse musikksystemer? Bare fjas eller et verdifullt tilskudd i et moderne familiehjem? Bruk gjerne kommentarfeltet under!

Om Per Johnsen

Se også

Å finne en PC som passer for hele familien

Det kan være vanskelig å finne teknologi, utstyr og en PC som passer like godt …

Hva er VPN?

VPN er en form for beskyttelse og identifiserings tjeneste som har blitt populær de siste …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.