Hjem » Samfunn » Barn og nettbrett – barnevakt eller læring?
© Maksim Kostenko - Fotolia.com

Barn og nettbrett – barnevakt eller læring?

De siste årene har nettbrett og smartelefoner blitt allemannseie. I mange hjem ligger slike teknologiske leketøy lett tilgjengelig på stuebord eller i sofaen, og dermed veldig tilgjengelig for små nysjgerrige barnefingre. Barna synes selvfølgelig at slike teknologiske leketøy er fantastisk underholdning, og mange foreldre lar de små få prøve seg.

Senere angrer man kanskje når en ser hvor oppslukt barna blir. Vi har mange vokst opp med advarsler om firkantede øyne, og kanskje noen kjenner litt på dårlig samvittighet og redsel for at dette skal bli en barnevakt? Men har vi noen grunn til å frykte for våre små prinser og prinsesser, og hvor mye nettbrett er for mye?

Det finnes mange sterke meningen om dette, men dessverre ikke så veldig mye vitenskapelige undersøkelser. «Vi vet egentlig ikke enda de fulle nevrologiske effektene disse teknologiene har» sier Dr. Gary Small, direktør ved «University of California (LA), og forfatter av «iBrain: Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind«. Teknologien er så ny at det er vanskelig for noen som helst å forutse konsekvensene. Men Gary Small forteller at hjernen er svært sensitiv for stimuli fra nettbrett og smarttelefoner, og hvis barn bruker for mye tid med slik stimuli, kan det gå ut over utviklingen på andre områder, feks den barn får gjennom samhandling og dialog med andre personer. For mye nettbrett kan med andre ord føre til dårligere ferdigheter innen kommunikasjon og sosiale aspekter.På den annen side, ville det vært noe bedre om barna var oppslukt i noe annet, feks tegning? Trolig ikke. Det avgjørende er ikke om det er et nettbrett, en bok, eller en leke barnet blir oppslukt i, det avgjørende er at barn som lukker seg inne i sin egen verden, lek, eller fantasi, går glipp av sosialisering.

En rapport publisert tidligere i år av «Millennium Cohort Study«, en studie av 19.000 britiske barn født i 2000 og 2001, viser at de barna som så mer enn 3 timer tv hver dag hadde en større risiko for reduserte sosiale ferdigheter. En understudie av 11.000 av barna som brukte tilsvarende tid på alderstilpassede spill på pc, spillkonsoll, og nettbrett, viste at disse hadde ingen tegn til reduserte sosiale ferdigheter. Med dette kan vi konkludere med at tv/dvd ikke er særlig bra i store mengder, men at nettbrett / spill ikke nødvendigvis er negativt. Jeg tror dette skyldes at tv er et medium uten interaksjon, mens nettbrett i større grad både lar oss velge akkurat hva barnet skal få av inntrykk, og at spill på nettbrett som oftest er veldig gode på å engasjere barna i en lek.

Det er dessverre for vanskelig å si noe sikkert enda hvordan den oppvoksende generasjonen vil utvikle seg, men om vi ønsker å være på den sikre siden bør vi til en viss grad begrense tiden barn bruker på nettbrett, og da spesielt være oppmerksom på om barnets bruk av nettbrett hindrer barnet i å delta i viktige sosiale situasjoner, for eksempel praten rundt middagsbordet, eller lek med andre barn.

© dmitrimaruta - Fotolia.com
© dmitrimaruta – Fotolia.com

Vi må ikke glemme at nettbrett også kan gi barna verdifulle ferdigheter og lærdom. Det er få medier som engasjerer så mye som nettbrett, så det barna kan lære av et nettbrett vil det trolig lære godt. Nettbrett lar oss også lett ha kontroll på hva barna leker med gjennom de applikasjoner som er installert. Det er heller ikke bare sosiale ferdigheter barn må lære, de må også lære å være å være alene. Og sist men ikke minst, nettbrett er også en kjempefin mulighet til lek sammen med barna!

Men ikke glem da at det er ikke noe galt å ta med barna ut istedenfor å sitte inne med data. Det finnes masse fine uteleker og hageleker man kan lage billig og enkelt selv, til og med få barna med p å bygge dem slik at de også lærer analoge ferdigheter, ikke bare digitale….

Ellers har forlaget Propell en fin bloggartikkel om barn og nettbrett: Slik gir du barnet ditt et sunt forhold til nettbrettet.

Les også artikkelen Gode apper og spill for barn 1-3 år

Om Per Johnsen

Se også

skyer

1 av 10 vurderer å leie ut i ferien

Det blir norgesferie for mange i år også, og ni prosent vurderer å leie ut …

Strengere straff for å dele krenkende bilder, film og lydopptak av andre

Personer som deler krenkende eller åpenbart private bilder, filmer og lydopptak av andre, kan nå …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.