Hjem » Teknologi » Ta vare på minnene – sikkerhetskopiering
skyer
© Alexandr - Fotolia.com

Ta vare på minnene – sikkerhetskopiering

I takt med utviklingen får de aller fleste av oss flere og flere verdifulle minner i digital form. Bilder og film fra barnas oppvekst, bryllupet, den fine kjæresteferien, den fine julen i fjor, og all verdens andre anledninger vi lagrer digitalt enten med mobilkamera, speilrefleks, eller videokamera. Hvor godt har du sikret disse verdiene? Tar du kanskje backup til en ekstern usb-harddisk? Visste du at over 20% av harddisker ryker før 4 år har gått? (link) Hvor gammel er din usb-harddisk? Kan det tenkes at det også er over 20% kjangs for at dine viktigste minner går tapt? Har du tenkt på hva som vil skje i tilfelle innbrudd eller brann? I denne artikkelen ser vi på hvordan du kan ta vare på minnene på en sikker og trygg måte.

Det er ikke bare minner som kan gå tapt – nylig tapte en britisk mann 46 millioner kroner fordi han kastet harddisken sin og ikke hadde backup. I 2009 var Bitcoins en helt ny valuta, og kursen lav. Denne mannen syntes den nye valutaen var spennende, og høstet inn 7500 Bitcoins før kjæresten ble lei av støy og han måtte gi seg (Bitcoins kan lages på din egen datamaskin, men det kan få datamaskinen til å støye en del. Mer info om Bitcoins her). Ulempen med Bitcoins er at ingen sentral bank holder på pengene dine, de oppbevares på datamaskinens harddisk, og går filen tapt går også pengene tapt. Mannen glemte alt sammen og solgte datamaskinen sin noen år senere, men før han gjorde det kastet han harddisken. Siden den gang har kursen på Bitcoins gått ekstremt opp, og hver Bitcoin er nå verdt over 1000 dollar, og på en eller annen søppelfylling i England ligger det en harddisk med Bitcoins verdt 46 millioner kroner på.

Det er mange gode grunner til å ta sikkerhetskopi av viktige filer og lagre de utenom hjemmet, og ingen gode grunner til å la være!

Løsningen ligger i skyene

Internettjenester i «skyen» er et noe diffust begrep som jeg ikke har tenkt å utdype særlig mye her, men veldig forenklet er «skyen» et begrep som dekker internettjenester som er spredd over et stort antall fysiske servere, harddisker, og lokasjoner. Det finnes mange forskjellige tjenester i skyen, men det jeg ønsker å fokusere på her er nettlagring i skyen. Det vil si tjenester som tilbyr deg din egen lagringsplass i skyen.

Dropbox

Dropbox
© Dropbox.com

Dropbox er en av de største leverandørene, og en av mine favoritter. Dropbox tilbyr 2 GB gratis lagring, som kan oppgraderes til 16 GB ved verving av venner og et par andre grep. Trenger du mer plass tar de rundt 50 kroner måneden for 100 GB, og 100 kroner måneden for 200 GB. Ved å laste ned et lite program på din datamaskin får du din lagringsplass representert som en mappe på din egen datamaskin. Ønsker du å lagre filer på dropboxen kopierer du bare filene til denne mappen og programmet synkroniserer dette med din lagringsplass i nettskyen. Du får også app for mobiltelefon som gir deg tilgang til alle filene, og automatisk opplasting av bilder tatt med mobilen. Det er også mulighet for å dele en mappe i dropboxen med andre Dropbox-brukere, slik kan feks flere familiemedlemmer ha tilgang til de samme filene.

Google Drive

Google Drive
© Google

Google Drive tilbyr mye av det samme som Dropbox. Google Drive tilbyr 15 GB gratis lagringsplass, og har også kontorpakke-løsning integrert, som betyr at du kan jobbe på dokumenter, bilder og regneark rett i nettleseren, og også gi tilgang til at andre brukere kan jobbe med de samme dokumentene. Google Drive er også tett integrert med Gmail og Google+. Google Drive tar ca 30 kroner måneden pr 100 GB ekstra lagring.

SkyDrive

Skydrive
© Live.com

SkyDrive er Microsoft sin løsning for nettskylagring. Også denne fungerer veldig likt Dropbox, men med Microsoft sin vri på ting, blant annet tilknytning mot Office 365 og god støtte for Windows Mobile. SkyDrive tilbyr også deling av filer og at flere kan jobbe på de samme filene. SkyDrive tilbyr 7 GB gratis lagring, Ekstra lagring koster ca 25 kroner i måneden pr 100 GB.

Amazon Cloud Drive

Amazon Cloud Drive
© Amazon.com

Amazon Cloud Drive er enda en stor tilbyder av skylagring. Der de andre aktørene kanskje tilbyr skylagring for å promotere og utvide sine egne løsninger, fokuserer Amazon kun på lagring av data, og er dermed kanskje den tryggeste og mest stabile leverandøren, men også den med minst funksjoner. Amazon tilbyr klienter til både datamaskin og mobil, men tilbyr feks ikke deling av filer og mapper, og samhandling i dokumenter. Amazon tilbyr 5 GB gratis lagring, og ca 25 kroner pr måned pr 100 GB ekstra lagring.

Bittorrent Sync

BitTorrent Sync
© Bittorrent.com

BitTorrent Sync nevner jeg til slutt som et godt alternativ, til tross for at dette ikke er lagring i skyen, det vil si at med BitTorrent Sync lagres ikke filene dine på noen server, og er derfor ideell for de som er skeptiske til å ha private og viktige filer lagret på serverne til en eller annen tjeneste. BitTorrent Sync er en applikasjon for datamaskin og mobil, som synkroniserer en mappe på tvers av alle enheter du har installert appen på. For at dette skal fungere bra som backup forutsettes det at du synkroniserer mellom to eller flere datamaskiner som befinner seg på forskjellige steder. Feks kan du dele en mappe med en venn eller familiemedlem, og på den måten fungerer dere som backup for hverandre. Ulempen er at den du deler med har fri tilgang til hele din backup.

Oppsummering

Med tanke på hvor mye av våre liv som lagres digitalt, både fotominner og viktige dokumenter, er det nesten rart hvor dårlige de aller fleste er på sikkerhetskopiering. De færreste tar fast ukentlig sikkerhetskopi, noen tar en gang i blant, men da til en ekstern harddisk eller nettverksdisk som det er 20% kjangs for at går i stykker i løpet av de 4 første leveårene. Og hvor mange er det egentlig som tenker på å bytte ut den eksterne harddisken før den ryker? Alle de løsningene jeg har skissert opp her er gratis i utgangspunktet, og veldig lette å komme i gang med, og har du mye filer du vil sikre må du kanskje ut med rundt 300 kroner i året for lagring, men det er vel ikke særlig mye når man tar verdien av filene i betraktning?

Om du ikke allerede har gjort det håper jeg du tar grep og sikrer dine minner så snart som mulig!

Kommenter gjerne under artikkelen dersom du har spørsmål eller andre tips relatert til sikkerhetskopiering!

Les også min tidligere artikkel: Nesten ingen sikkerhetskopierer godt nok!

Likte du denne saken? Hvorfor ikke abonnere på saker fra ITFamilien?

[mailchimpsf_form]

Om Per Johnsen

Se også

De beste datamaskinene å vurdere i 2023

Datamaskiner er en essensiell del av dagens samfunn, og i takt med den raske teknologiske …

Å finne en PC som passer for hele familien

Det kan være vanskelig å finne teknologi, utstyr og en PC som passer like godt …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.