Hjem » Samfunn » Dataspill har ingen negativ effekt på barn 5-7 år
© djedzura - Fotolia.com

Dataspill har ingen negativ effekt på barn 5-7 år

En stor studie i England hvor forskere ved University of Glasgow undersøkte spill og tv-vaner for 11.000 barn i alderen 5-7 år, viser at data og konsoll/tv-spill har ingen negativ effekt på barns utvikling. Undersøkelsen prøvde å finne en sammenheng mellom tiden barn brukte foran tv, enten med å se på tv, dvd, film, eller spille spill, og eventuelle problemer barnet fikk med å mestre følelser, oppførsel, sinne,  eller konsentrasjon senere i livet.

Undersøkelsen

Forskerne mistenkte spesielt en sammenheng med spill grunnet at spill har kraftigere påvirkning gjennom engasjement, at barnet identifiserer seg med spillkarakterer, repeterende natur, eller andre forsterkende elementer i spill.

Forskerne konkluderte blant annet med:

 • Barn som spilte data/tv/konsoll-spill viste ingen tegn til større risiko for å utvikle negativ oppførsel, konsentrasjonsproblemer, eller problemer med følelser.
 • 5-åringer som så 3 eller flere timer tv/dvd/film hver dag viste en liten økning i problemer
 • Det var ingen forskjeller mellom gutter og jenter i undersøkelsen

Denne undersøkelsen er spesiell da den inkluderer et stort antall barn, og fokuserer både på tv-tid, spill-tid, og samspillet mellom disse. Resultatene er noe overraskende da enkelte undersøkelser i USA har påvist sammenheng mellom tid forran skjermen og senere problemer.

Mine tanker

Det er vanskelig å argumentere mot en undersøkelse som inkluderer så mange barn som dette og som ser ut til å være så grundig som dette. Så jeg tror undersøkelsen har mye rett i sine konklusjoner. Jeg har ikke tenkt å si hva som er rett og galt her, annet enn at jeg tror de fleste av oss stort sett sørger for at barna våre ikke tilbringer mer enn 3 timer daglig forran tven, men ønsker at dere som lesere også tar stilling til følgende betrakninger:

 • gutt og jente spiller konsoll
  © adam121 – Fotolia.com

  Resultatene fra undersøkelsen er rapportert inn av mødrene. Dette er et usikkerhetsmoment da mødre ikke nødvendigvis forteller sannheten om sine barn, eventuelt pynter/svartmaler detaljene. Barns eventuelle utvikling av problemer er heller ikke nødvendigvis medisinsk påvist, men kanskje bare mors opplevelse.

 • At tv er verre enn spill kan skyldes at spill engasjerer og utfordrer barnet mer, noe som kan gi mental læring og mestring. Tv inviterer i mindre grad til engasjement og kan derfor muligens være mer pasifiserende for hjernen.
 • Det kan tenkes at foreldrene føler tv er et tryggere medium enn spill, er derfor mindre bevisst hva barna ser på tv. Foreldrene er mer skeptiske til spill grunnet negativ omtale i media, engasjerer seg derfor i hva barna spiller, og reduserer dermed innhold som er upassende for barnet.
 • Mange spill kan spilles sammen med venner og dermed styrke sosiale ferdigheter, mens TV kanskje ikke inviterer barnet til å være sosial i like stor grad.
 • Det kan være sosiale forskjeller på familier hvor barn har tilgang til henholdsvis spill og tv, og bare tv. Slike forskjeller kan også være grunnlag for andre oppvekstvilkår for barnet.
 • Det kan tenkes at barn disponert for å utvikle problemer senere foretrekker tv fremfor spill.
 • Undersøkelsen tar ikke i betraktning hvor stor del tv og spill har vært i barnets liv før fylte 5 år.

Oppsummert: Spill er nok ikke så farlig som media vil ha det til, men som foreldre er vi ansvarlige for å sette grenser for alle aktiviteter foran tven, enten det er snakk om spill, tv, eller dvd. Engasjer deg i hva barnet ditt gjør på, og prøv å unngå aktiviteter som er sosialt begrensende eller isolerende for barnet.

Kilde: gamesandlearning.org / Do television and electronic games predict childrens psychososial adjustment?

Har du kommentarer til undersøkelsen eller artikkelen må du gjerne benytte kommentarfeltet under!

Om Per Johnsen

Se også

Se opp for Bitcoin-svindel på aksjebloggen.com, i eposten og på sosiale medier (Bitcoin Code)

Den siste tiden så har det florert med forskjellige svindler og de begynner å bli …

Morsomme eksperimenter å gjøre når det er kaldt

Er dere lei av vinteren og har prøvd å engasjere barna i alle vinterleker dere …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Plagsomme sprettoppvinduer...

.. er det ingen som liker, men heldigvis er de lett å bli kvitt! Vi i ITFamilien jobber hardt med denne bloggen, og blir kjempeglad om du viser din støtte ved å like/dele oss på Facebook, Google+, eller Twitter. Som takk lover vi at du ikke får se flere sprettoppvinduer!

Ikke lik ITFamilien, jeg foreretrekker sprettoppvinduer

Liker du ITFamilien?

Vis oss din støtte - lik eller del oss, og ta farvel med plagsomme sprettoppvinduer!