Hjem » Familie » Morsomme eksperimenter å gjøre når det er kaldt
© iTake Images

Morsomme eksperimenter å gjøre når det er kaldt

Er dere lei av vinteren og har prøvd å engasjere barna i alle vinterleker dere kommer på? Bygge snømenn og snølykter er spennende det, men kanskje litt kjedelig i lengden? Og blir været for dårlig så er det gjerne godt å være inne. iflscience.com har samlet et lite utvalg spennende og morsomme eksperimenter for store og små som bare virker når det er skikkelig kaldt ute!

Fra iflscience.com

Gjør kokende vann til is på et øyeblikk

© Alexander Marushin
© Alexander Marushin

Dette ble et eksperiment som ble veldig populært i 2014 når det var så kaldt mange steder i landet, og mange har sikkert prøvd dette før? Det er ikke sikkert at mange har fått til et bra resultat, for at dette skal bli vellykket bør det nemlig være -30 grader eller kaldere ute! Så kalde temperaturer påvirker lufttettheten tilstrekkelig til at luften ikke kan absorbere noe særlig fuktighet. Det kokende vannet derimot ønsker å fordampe så raskt det klarer. Når vannet kastes opp i luften spres det utover mens det prøver å fordampe. Siden luften ikke tar i mot mer fuktighet avkjøles dampen raskt og fester seg til partikler i luften, og dette blir til snøflak når det fryser. Vær obs på at å kaste kokende vann i luften kan være farlig selv om det er kaldt ute, så vær forsiktig og ikke kast i retning av noen! Det kan være greit å ha en voksen til å passe på dette.

Frosne såpebobler

© Paul VanDerWerf
© Paul VanDerWerf

Blåse såpebobler har alltid vært populært for store og små, men har du noen gang blåst såpebobler i minusgrader? Om det er kaldt nok ute vil såpeboblene fryse til is i luften og knuse når de lander. Du kan nok forestille deg hvordan det ser ut, men det er enda mosrommere i virkeligheten, dette er et helt genialt eksperiment. Prøv å blåse såpeboblene rett over snøen om du ikke vil at de skal knuse. Bruk ferdig blandet såpeboblemiks som selges i de fleste lekebutikker eller på nettet, eller bland en del vann til 4 deler oppvaskmiddel.

Blåse opp ballonger

© Kruwt
© Kruwt

Ballonger i seg selv er morsomme og dette er en morsom liten øvelse som er perfekt til å utforske hvordan temperatur påvirker en gass sitt volum, eller enda enklere: at alle ting krymper litt når det er kaldt, og utvider seg litt når det er varmt. Øvelsen er enkel: Blås opp et par ballonger innendørs der det er godt og varmt, og ta ballongene med ut i kulden. Når luften inni ballongen blir avkjølt vil ballongene krympe betraktelig og det vil se ut som om ballongene lekker luft. Ta ballongene med inn igjen i varmen og de vil blåse seg selv opp igjen!

Skal man kjøpe ballonger eller annet utstyr til disse eksperimentene på nett kan det være smart å benytte seg av sammeligningstjenester for pris, prisene i nettbutkkene varierer voldsomt. Det kan även vara en bra idé att försöka hitta bra rabatter och erbjudanden.»

Skal man kjøpe ballonger eller annet utstyr til disse eksperimentene på nett kan det være smart å benytte seg av sammeligningstjenester for pris, prisene i nettbutkkene varierer voldsomt. Det er lurt å prøve å finne gode rabatter og tilbud.

Brus-slush som fryser av seg selv

© sil007
© sil007

Til dette trenger dere en brusflaske (små flasker er enklere) og godt kaldt vær ute. Begynn med å bryte alle regler og riste brusflasken så hardt dere bare kan! Her gjelder det å få frigjort så mye kullsyre som mulig slik at trykket i flasken blir så høyt som mulig. Legg den ferdig ristede flasken ut i kulden og la den ligge et par timer. Dette kan kreve litt prøving og feiling, så det kan være lurt å legge ut flere flasker. Trikset er å la flasken ligge til den nesten har begynt å fryse. Når man tror flasken er klar løfter man den svært forsiktig opp og skrur korken like forsiktig av. Her er det viktig at brusen beveges så lite som mulig. Hell så brusen veldig forsiktig over i et glass, og om dere har vært flinke vil brusen fryse til slush i det den helles over i glasset! Om brusen blir til slush inni flasken når dere skrur av korken er brusen enten blitt for kald, eller dere har ikke vært forsiktig nok når dere tok opp flasken. Lykke til!

Som isbiter på en tråd

©W1N9Zr0 @ Flickr
©W1N9Zr0 @ Flickr

Dette eksperimentet er kult fordi det lar deg plukke opp isbiter uten å ta på dem! Alt du trenger er noen isbiter, litt salt, litt vann, og en tynn tråd. Ta isbiter ut av frysen og legg en av dem på bordet og la den varme seg litt et minutt. Dypp tråden i litt vann, legg tråden over isbiten, og strø litt salt oppå. Vent 20-30 sekunder og prøv å løfte isbiten etter tråden. Saltet vil smelte litt av isen og la tråden synke litt inn i isbiten, kulden fra innsiden av isbiten vil deretter fryse vannet  igjen slik at tråden sitter fast.

Har du tips til flere morsomme eksperimenter i vinterkulden? Ikke nøl med å dele det med oss i kommentarfeltet!

Kilde: iflscience.com

 

Om Per Johnsen

Se også

Familievennlige aktiviteter på Island som barna vil elske

Island er kjent for sitt unike landskap og morsomme aktiviteter. Dette gjør det til et …

Søvn, barn og skjermtid

Skjermtid kan påvirke søvnkvaliteten og -mønstrene hos barn. Bruk av elektroniske enheter som smarttelefoner, nettbrett …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.