Hjem » Teknologi » Hvorfor VPN blir stadig mer populært

Hvorfor VPN blir stadig mer populært

I nyere tid har temaet VPN blitt stadig mer populært. Internettsikkerhet har blitt et stadig mer hett tema, og det snakkes nærmest ikke om noe annet tema på nyhetene eller i aviser.

I det siste har vi blant annet blitt introdusert til Kinas nye poengsystem, der innbyggerne blir overvåket og gitt poeng ut fra sin daglige oppførsel. Nylig viste forskning ifølge NRK nyheter at overvåkning var noe av det nordmenn bekymret seg mest for per dags dato.

I det store og det hele er det utrolig mye vi hører om datasikkerhet. Enten det er hacking fra tyver eller andre som vil utpresse deg for penger, spionasje fra andre lands myndigheter, overvåkning fra egne myndigheter, eller lignende, er det mange grunner til å i alle fall føle seg bekymret for hva som vil skje fremover.

Land som Kina, Russland, Tyrkia og lignende viser hvor langt det kan gå, hvor myndighetene både driver en aktiv overvåkning og sensur av egne borgere. Her er mange nettsider som Facebook, Instagram, Twitter og lignende ofte blokkert, og man kan bli straffet for å besøke trivielle nettsider basert på internett basert på aktiv overvåkning.

Middel mot overvåkingen

Verden synes i det store og hele å gå i retning av en mer begrenset internettfrihet. Det er nettopp her temaet VPN kommer inn. VPN er en måte å unngå overvåkning på nett samt geoblokkeringer og geobegrensninger.

En rekke selskaper i verden eier en rekke forskjellige servere rundt omkring i verden. Dersom du laster ned VPN programmet til et av disse selskapene, vil du kunne koble deg til mange forskjellige servere rundt omkring i verden. Det som skjer da er at trafikken din alltid vil gå gjennom denne serveren før den når ut til internett.

Som en følge av at trafikken fra PC-en, telefonen din, eller lignende, går via en ekstern server før den når ut til internett, vil du bli anonym. Grunnen til dette er at andre kun vil se IP adressen til serveren du er koblet til, og ikke din IP-adresse.

IP adressen din vil dermed være skjult, og så lenge du alltid er tilkoblet VPN serveren vil det være veldig vanskelig å identifisere hvem du er.

Bruk av VPN vil dermed hjelpe deg få en bedre internettsikkerhet. For det første vil det bli ekstremt vanskelig for andre på internett å overvåke deg. Vær klar over at dette egentlig er veldig lett dersom du ikke bruker VPN. For det andre vil det også være veldig mye vanskeligere å hacke deg, hvilket er et fenomen som stadig skjer oftere.

Befinner du deg i land som Russland, Kina og lignende vil også en VPN-tjeneste hjelpe deg omgå blokkeringer av diverse nettsider. Grunnen til dette er at du kan koble deg til en server utenfor landet du befinner deg i, og dermed vil du omgå geoblokkeringen som foreligger i det landet.

I Norge er det også mange som bruker VPN til å se på for eksempel den amerikanske Netflixversjonen i stedenfor den norske. Grunnen til dette er at tilbudet nesten er dobbelt så stort, slik at du får et mye bedre film og serieutvalg.

Dersom du er interessert i å laste ned en VPN tjeneste kan du se en kåring av de beste VPN tjenestene på vpnportalen.no. Det finnes ekstremt mange tjenester, men her er noen av de beste tjenestene for øyeblikket.

Kan jeg stole på VPN tjenestene?

Det hjelper lite om VPN tjenesten hjelper deg være helt anonym på nett dersom selve VPN-tjenesten overvåker deg. Da all trafikken din går gjennom VPN tjenesten vil dette i teorien også være mulig for tjenesten å gjøre.

Dette er ikke bare en utopisk skrekk, men har faktisk skjedd tidligere, så det er absolutt en problemstilling du burde være klar over. Dette har imidlertid kun skjedd med gratis VPN tjenester, som har finansiert tjenesten ved å selge informasjon om brukerne sine til tredjeparter.

Dersom du kjøper en betalt VPN som garanterer ingen loggføring – og dette er det mange av – kan du føle deg trygg på at tjenesten ikke vil loggføre trafikken din, og da vil du være helt trygg.

Om Per Johnsen

Se også

Å finne en PC som passer for hele familien

Det kan være vanskelig å finne teknologi, utstyr og en PC som passer like godt …

Hva er VPN?

VPN er en form for beskyttelse og identifiserings tjeneste som har blitt populær de siste …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.