Hjem » Samfunn » Smartteknologi i moderne biler

Smartteknologi i moderne biler

I likhet med alle andre bransjer i den moderne verden, er bilbransjen i stor grad blitt påvirket av den store utviklingen innen teknologi. Smartteknologi gir en rekke fordeler i moderne biler, inkludert velkjente verktøy som assistert parkering og navigeringssystemer. Selvkjørende biler er dessuten på trappene, og selskaper som Tesla har faktisk allerede inkludert autopilot-teknologi i Model S- og Model X-seriene sine. Det er snart bare fantasien som setter grenser for den moderne bilens utvikling – hvem vet hva som venter i fremtiden?

Assistert kjøring og selvkjørende biler

Cruise control er for lengst gammelt nytt, men i en rekke moderne biler tilbys en ny og forbedret utgave av dette verktøyet. Adaptiv cruise control benytter seg av sensorer i bilen for å redusere farten hvis bilen foran bremser. Dette innebærer at man ikke lenger trenger å justere farten selv når man kjører bak en annen bil. Noen biler tar dessuten dette enda lenger, ved å stanse og starte bilen automatisk, for eksempel i køkjøring. Det finnes dessuten datasystemer som kan regulere farten i henhold til fartsgrensen der du er, slik at du faktisk slipper å følge med på skiltingen for å holde fartsgrensen.

Automatisk nødbrems

Automatisk nødbrems, eller AEB, benytter ulike sensorer for å avgjøre hvorvidt bilen er i ferd med å krasje. Hvis sensorene oppdager en bil eller andre ting foran bilen, aktiveres automatisk bremsene. Med denne teknologien kan bilen stanses langt raskere enn vanlig. Her er det nemlig mye tid å tjene ved at alt skjer automatisk, i motsetning til når sjåføren må registrere den potensielle faren, og deretter reagere med å tråkke på bremsen. Med denne teknologien oppnår man dermed at kollisjonen kan unngås eller i det minste sørge for at skaden reduseres. Flere biler har denne teknologien allerede i dag, og bilbransjen har som mål å gjøre AEB som standard i alle nye biler innen 2022.

Selvkjørende biler

Neste steg er helt selvkjørende biler, og selv om dette hørtes ut som en ren science fiction-drøm for bare noen få år siden, har Tesla har allerede begynt å teste slik teknologi i både Model S- og Model X-bilene sine. Autopilot-teknologien til Tesla er basert på kameraer, ultralydsensorer og radarer, og gjør det altså i større grad mulig for bilen å kjøre på egenhånd. Det er likevel nødvendig å kalibrere systemene ved manuell kjøring, og autopilot-funksjonen skal enn så lenge kun assistere sjåføren. En rekke elementer mangler foreløpig før man kan anse bilene som helt selvkjørende, uten menneskelig assistanse.

Om Per Johnsen

Se også

Strengere straff for å dele krenkende bilder, film og lydopptak av andre

Personer som deler krenkende eller åpenbart private bilder, filmer og lydopptak av andre, kan nå …

Se opp for Bitcoin-svindel på aksjebloggen.com, i eposten og på sosiale medier (Bitcoin Code)

Den siste tiden så har det florert med forskjellige svindler og de begynner å bli …

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Plagsomme sprettoppvinduer...

.. er det ingen som liker, men heldigvis er de lett å bli kvitt! Vi i ITFamilien jobber hardt med denne bloggen, og blir kjempeglad om du viser din støtte ved å like/dele oss på Facebook, Google+, eller Twitter. Som takk lover vi at du ikke får se flere sprettoppvinduer!

Ikke lik ITFamilien, jeg foreretrekker sprettoppvinduer

Liker du ITFamilien?

Vis oss din støtte - lik eller del oss, og ta farvel med plagsomme sprettoppvinduer!