Hjem » Ukategorisert » Bransjer i forkant av sikkerhetsteknologi

Bransjer i forkant av sikkerhetsteknologi

Det er lite som kan sammenlignes med viktigheten av sikkerhetsteknologi i en verden som i stadig økende grad tilbringes i digitale rom. Vi logger oss på fra tidlig om morgenen og er tilkoblet nesten frem til vi legger oss om kvelden. Gjennom dagen har vi vært koblet opp mot en lang rekke servere, tjenester og plattformer som alle inneholder forskjellige personlige opplysninger og informasjon av forskjellig verdi. Så i en verden hvor stadig mer av det vi gjør til daglig er omfattet av teknologi, hvilke bransjer leder an i kampen for en trygg digital hverdag? Det er dette vi skal se litt nærmere på i denne artikkelen.

Anonymitet og verdien av trygg informasjon

Når vi har stadig flere dingser som skal kobles på nett betyr det også at vi stadig får flere svake punkter hvor hackere kan få tak i opplysningene våre. Det har blomstret opp en helt ny bransje i form av VPN eller «virtuelle private nettverk». Dette er selskaper som tilbyr muligheten til å koble seg opp mot en server som ikke bare skjuler din egentlig lokasjon, men også krypterer all data som beveger seg mellom din data og serveren ut i verden.

Dette har vist seg å være stadig mer nyttig i en digital hverdag og det er ikke lenger uvanlig å ha VPN på alt fra telefon og nettbrett til kontor PCen. Dette gjør det vanskeligere for alt fra totalitære stater til ondsinnede hackere å se hva og hvor du befinner deg på nett. Bransjen har kommet langt i sikkerhetsteknologi og har blant annet utviklet alt fra selvutslettende serverparker til mobile løsninger for rask tilkobling og «nødløsning» for deg som raskt må forsvinne fra en internettkafe.

Militæret leder vei for private aktører

Tidligere har man nesten alltid snakket om kryptering, digitalisering og avansert IT-sikkerhet som noe synonymt med forsvar og offentlig forvaltning. Dette ser ut til å endre seg raskt og vi ser at stadig flere sikkerhetstiltak tidligere forbeholdt mektige organisasjoner som Pentagon og forsvaret nå også blir brukt for å holde private opplysninger trygge. Vi kan derfor påstå at stadig flere militære sikkerhetstiltak som omfattende kryptering og autorisasjonsfunksjoner trekker inn i hverdagen til private aktører.

Noen spesielt kjente eksempler på dette ser vi på måten 256-AES kryptering blir stadig mer utbredt i chat- og meldingstjenester, samt at de aller fleste nå anbefaler 2-trinns verifikasjon på alt fra e-postkontoen til nettbank og spill. En bransje som har lagt spesielt høyt søkelys på digitalsikkerhet er tilbydere av spill og odds på nett. Bransjen har vokst enormt de seneste årene og mange av selskapene har beholdninger på sine spillkontoer som kan sammenlignes med tradisjonelle banker. Det er derfor helt avgjørende at disse tilbyr best mulig sikkerhet for sine spillere.

Vår nye digitale hverdag

Stadig vekk opplever vi at det kommer nye dingser på markedet som gjør blir nok en del av vårt digitale liv. Sammenligner vi hverdagen for ti år siden med i dag vil vi se at stadig flere valg og avgjørelser gjøres i en digital verden. Alt fra hvordan vi handler, bestiller varer og kommuniserer med venner og familie, til hvordan vi leverer skattemelding, utfører arbeidsdagen og ikke minst innhenter informasjon.

Med en stadig økende digital tilstedeværelse har det også kommet en økt trussel for at uvedkommende skal få tilgang til våre personlige opplysninger. Dette gjelder spesielt i vår nye digitale hverdag som innbefatter alt fra printere og robotstøvsugere til sosiale medier og nettbanker.

Nøkkelen til de fleste av disse plattformene er vårt eget trådløse nettverk i hjemmet og dette utgjør derfor et svært lukrativt mål for hackere. Dette har tvunget produsentene av tjenester og maskinvare til å tenke nytt og du vil derfor finne sikkerhetsteknologi i alt fra kjøleskap til roboter og routere i ditt eget hjem. Disse hjelper til med maskering av hva annet som befinner seg på nettet, men skanner også aktivt etter ormer og virus som hopper mellom dine digitale enheter på jakt etter sensitiv informasjon. Du bør derfor alltid være påpasselig med å ha siste tilgjengelig oppdatering installert og unngå unødvendige nedlastninger på ditt eget nettverk. 

Raskt oppsummert

I en hverdag hvor stadig mer blir digitalisert er det også en økende trussel for at informasjon skal komme på avveie. Ved at vi kobler flere enheter på nettverket enn tidligere har vi også utvidet søkelyset for hackere ved at det finnes flere muligheter for å finne bakdører og svake punkter i sikkerheten vår. Her har vi sett at bransjer som forsvar, digitalsikkerhet og VPN stadig finner nye og bedre måter å holde oss trygg i vår digitale hverdag.

Om Per Johnsen

Se også

Hvordan gjøre gode kjøp på nett?

Internett er i dag en salig blanding av nyttig informasjon, god underholdning og bare tull …

Hvordan brukes internettet til underholdning?

Internettet har blitt stedet der folk finner alle typer underholdning, og det er veldig praktisk, …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.