Hjem » Teknologi » Fremtidens dukker for små prinsesser?
© MakieLab

Fremtidens dukker for små prinsesser?

I alle år har dukkelek vært et viktig element i små jenters (og gutters) lek. Dukker er spennende, og oppfordrer til fantasi og rollespill, hvor barna gjennom leken lærer å utforske og håndtere små og store hendelser i livet. Dukkene må gjennom uttallige klesskift, te-selskap, fest, shopping, og til og med bryllup. Bare barnets fantasi setter grensene. Dukkeleken har fulgt utviklingen i samfunnet ellers, og i moderne tid er dukkene mer og mer preget av mote og mer eller mindre troverdige moderne kroppsidealer. Barbie har i mange år vært den store favoritten for mange jenter, og protestene har vært mange mot det skjønnhetsidealet Barbie representerer. De siste 10 årene har det kommer flere populære tilskudd i verdenen av dukker, men de fleste virker å være en eller annen avart hvor grunnverdiene lener seg solid mot det Barbie har bygget opp i løpet av 52 år. Bratz, Polly Pocket, xx, er alle i bunn og grunn bare Barbie-dukker med et noe annet image.

© MakieLab
© MakieLab

Som far til en jente på 3 og en på 6 måneder, hvor ihvertfall eldstemann snart ganske sikkert vil fatte interesse for noe annet enn baby-dukker, lurer jeg på hva fremtiden bringer? Kan jeg vente meg en fremtid med børsting av uendelige lengder blondt hår, påkledning av åletrange og mikroskopiske klær på syltynne dukkekropper, og stadig nye rosa hus, biler, båter, hester, og lignende på ønskelistene? Eller vil utviklingen gå i en annen retning? Vi ser på noen alternative dukker som kanskje viser en annen vei videre..

Makies er et artig nytt konsept i dukkeverdenen, riktignok ikke helt nytt, de startet opp i 2012, men det er nå i det siste at dukkene har fått et virkelig realistisk utseende og spennende muligheter. Makies er kort fortalt dukker som lages i en 3D-printer, og er faktisk det første selskapet som produserer leker med 3D-printer. Dukkene kan printes enten hjemme, om du er en av svært få som har en slik printer, eller du kan bestille en ferdig printet for deg. At dukkene er 3D-printet er kanskje spennende for spesielt intereserte, men for de fleste av oss er det mest spennende mulighetene 3D-printing gir: Hver enkelt makies-dukke er designet av sin egen kjøper! Makies har en egen webside og app for iPad hvor du (eller jentungen) kan designe sine egne virtuelle dukker, og om man ønsker kan man bestille en fysisk versjon av dukken (eller data og materialer til en 3D-printer). Design-prosessen minner mye om spillet «The Sims», og det er mulig å velge kjønn, hudfarge, klær, hår, øyne, nese, munn, og ører.

© MakieLab
© MakieLab

Alle dukker oppfordrer til lek og rollespill, men Makies oppfordrer til kreativitet på et ganske annet nivå enn det vi vanligvis forbinder med dukker. Ikke bare kan barna få utfolde seg kreativt ved å lage virtuelle dukker som kan kjøpes som fysiske dukker, Makies oppfordrer også til kreativitet med klærne. Man kan få kjøpt ferdige klær, tegninger til klær, eller alt du trenger av materialer til å sy dine egne klær. Alt sammen er med på å forsterke barnas rollespill og opplevelse av å skape sin egen verden,

Hvem vet? Om få år er det godt mulig at 3D-printere inntar de vanlige hjem, og da er det nok lite som stopper små prinsesser og prinser å lage horder med dukker og andre leker hjemme på sitt eget rom!

© MakieLab
© MakieLab

Hva tenker du? Er Barbie’s dager talte? Kommenter gjerne i kommentarfeltet under artikkelen!

available on the app store

Likte du denne saken? Hvorfor ikke abonnere på saker fra ITFamilien?

[mailchimpsf_form]

Om Per Johnsen

Se også

De beste datamaskinene å vurdere i 2023

Datamaskiner er en essensiell del av dagens samfunn, og i takt med den raske teknologiske …

Å finne en PC som passer for hele familien

Det kan være vanskelig å finne teknologi, utstyr og en PC som passer like godt …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.