Hjem » Teknologi » I fremtiden selger vi alle strøm
hus med solcellepanel på taket
© slavun - Fotolia.com

I fremtiden selger vi alle strøm

Strømnettet her til lands er en av de eldste infrastrukturene vi har fra moderne tid, og måten vi forholder oss til strøm her til lands er overmoden for en tilpasning til fremtidens energibilde! Olje- og energiepartementet har riktignok utsatt fristen for utbygging av smarte strømmålere (AMS) til 2019, men innen den tid skal altså nettselskapene installere smarte strømmålere hjemme hos alle kunder. Bakgrunnen for dette arbeidet er at det er ønskelig å standardisere energimålere i hele Europa som et ledd i EUs klimaarbeid. Dette blir trolig starten på en liten revolusjon i hvordan vi forholder oss til strøm her hjemme i Norge, kanskje alle snart kan selge strøm de ikke bruker?

Hva er en smart strømmåler?

smart strømmåler
Foto: Gert Skriver (Creative Commons)

Smarte strømmålere er enkelt forklart en digital strømmåler som kan rapportere strømforbruk (leserstand) på timesbasis tilbake til strømleverandør. Siden strøm omsettes fritt på Nord Pool varierer strømprisen fra minutt til minutt etter den til enhver tid gjeldende etterspørselen, tilsvarende aksjer, og en strømmåler som rapporterer strømforbruk per time vil kunne gi en mye mer korrekt strømregning, hvor kunden betaler den prisen strømmen kostet på det tidspunktet strømmen ble brukt.

Er dette bra eller dårlig for forbrukerne?

Akkurat det er vanskelig å si, da det kommer an på den enkeltes forbruksvaner. Den åpenbare fordelen er jo at du slipper å lese av strømmen, og at strømregningen blir mer riktig. Siden strømprisen følger etterspørselen, vil strømmen være dyr når alle ønsker å bruke den, og billig når få bruker strøm. For eksempel merker allerede nå strømleverandørene økt etterspørsel på ettermiddagen når alle elbil-eiere kommer hjem fra jobb og setter bilen på lading. Det vil derfor i fremtiden bli ugunstig å lade elbilen rett etter jobb, kanskje det kan være lurt å vente til natten? Det samme gjelder alle andre energikrevende apparater i hjemmet. Dette vil trolig gjøre forbrukere mye mer bevisst sine egne strømbehov og når de bruker strøm. Smarte strømmålere vil med andre ord være bra for dem som er bevisst sitt eget strømbehov og lærer å tilpasse seg, men være negativt for de som ikke vil eller kan tilpasse seg.

Men hvordan vet jeg hva jeg betaler for strømmen?

Strømpriser 98-11
Kilde: Statistisk sentralbyrå

Det er klart at med en strømmåler som automatisk rapporterer forbruket er det mange som vil få en dårligere oversikt over hvor mye strøm som brukes, og her må strømselskapene eller andre tilbydere komme på banen med smarte løsninger! Vi vil trolig raskt få nettsider hvor vi kan få se eget forbruk time for time. Deretter vil det trolig komme løsninger som gjør denne informasjonen tilgjengelig hjemme på veggen i form av en måler som viser forbruk i kroner per time eller lignende.

Hva blir det neste?

Ok, de fleste av oss har nå fått mulighetene til å følge med på strømprisen og sitt eget forbruk, og har en ide om når strøm er billig og når strøm er dyrt. Vi har lært at det er billigere å dusje på kvelden, når vannet kan varmes opp igjen på natten når prisen er lav. Hva blir det neste? Et annet hett tema for tiden er det vi kaller smarte hjem. Det vil si hjem hvor lys, oppvarming, og hvitevarer styres av en sentral i hjemmet som tilpasser seg vår levestil. Hvis dette smarte hjemmet også kan ta strømprisen med i betrakningen når det velger når klær skal vaskes, når varmtvannet skal varmes, når elbilen skal lades, og når huset skal varmes, ja da er vi kommet ganske langt mot en revolusjon i hvordan vi forholder oss til strøm!

Vi kan selge strøm?

Salg av strøm er nok det som virkelig vil bidra mot et mer energieffektivt samfunn i fremtiden, og dersom du har en smart strømmåler, solcellepaneler eller noe annet som genererer strøm, og gjør en avtale med nettselskapet, kan du faktisk sende strøm tilbake på strømnettet og få betalt for det! Det finnes allerede et lite antall familier i Norge som gjør dette, men enn så lenge er det ikke spesielt lønnsomt, da investeringene er store og det kan ta opp mot 20 år med produksjon før investeringen er nedbetalt og blir lønnsom. Men prisene på for eksempel solcellepaneler har allerede halvert seg de siste årene, og kommer trolig til å synke ytterligere de neste årene. Om ikke så alt for lenge vil trolig investeringene være verdt det, spesielt om myndighetene kommer på banen med subsidiering slik de har gjort med varmepumper og pelletsovner.

Hvordan blir så fremtidens hjem?

Fremtidens hjem vil nok først å fremst være et smart hjem. Huset vil selv tilpasse oppvarming, solskjerming, og strømforbruk etter forbrukervaner og strømpriser. Varme henter vi fra bakken, og taket vil ha integrerte solcellepaneler som genererer mye av strømmen vi trenger. Huset kan selge overskuddsstrømmen til god pris på dagtid mens du er på jobb, eller lade batterier som kan brukes på kvelden. Huset kan kjenne avtalekalenderen din og vet at du ikke trenger bilen, da kan strømmen i elbilens batteri selges når prisen er høy, og bilen kan lades igjen når prisen er lav. Du ønsker kanskje å bruke oppvaskmaskinen etter middag? Det smarte hjemmet kan avgjøre om det er billigst å bruke strøm fra solcellepanelene, elbilen, eller strømnettet, og velger det billigste alternativet.

Les også vår tidligere artikkel: Møt Viva – Det smarte hjemmet

Har du planer om å bli rik på selge strøm i fremtiden? Fortell oss gjerne om dine planer i kommentarfeltet under!

Likte du denne saken? Hvorfor ikke abonnere på saker fra ITFamilien?

[mailchimpsf_form]

Om Per Johnsen

Se også

De beste datamaskinene å vurdere i 2023

Datamaskiner er en essensiell del av dagens samfunn, og i takt med den raske teknologiske …

Å finne en PC som passer for hele familien

Det kan være vanskelig å finne teknologi, utstyr og en PC som passer like godt …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.